~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..................................."Eλλάδος Περιήγησις" με συνταξιδιώτη μας τον Παυσανία "Ταξιδεύοντας στην Πελοπόννησο"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

ΔΗΜΗΤΡΗΣ MHNAKAKHΣ «Οι γειτονιές του κόσμου» ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

   «Οι γειτονιές του κόσμου»    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  MHNAKAKHΣ


  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ  ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

Το  Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου Σπάρτης έχει πλέον καταξιωθεί σαν ένας κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας .
Η μεγάλη επιτυχία του θεσμού οφείλεται όχι μόνο στις υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί κάθε χρόνο , αλλά και στο γεγονός ότι παραμένει γόνιμα συνδεδεμένο με την τοπική πολιτιστική δημιουργία και τους Λάκωνες δημιουργούς . Μέσα στα πλαίσια αυτά το Φεστιβάλ του καλοκαιριού 2017 θα φιλοξενήσει  την Παρασκευή 28 Ιουλίου & ώρα 9.30 μ.μ. την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ με τα έργα :
–Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813 – 1883): Εισαγωγή από την όπερα «Τανχόιζερ»
–Δ. Μηνακάκης ( 1951): Συμφωνικό Ποίημα: «Οι γειτονιές του κόσμου»

Ο Δημήτρης Μηνακάκης , γέννημα θρέμμα των Αμυκλών  , γιος του αείμνηστου παπα-Στρατή Μηνακάκη , εφημερίου των Αμυκλών , είναι ένας χαρισματικός , διακεκριμένος και πολυβραβευμένος συνθέτης , ο οποίος στο συνθετικό του έργο παντρεύει γόνιμα και δημιουργικά  -  σε ένα ύφος απόλυτα προσωπικό -  την κλασική με τη βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό .
Τα έργα του Δημήτρη Μηνακάκη έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα , Ευρώπη , Βόρεια και Νότια Αμερική από διαπρεπείς καλλιτέχνες  , σολίστ και μουσικά
σύνολα .
Ο Δημήτρης Μηνακάκης , εκτός από καταξιωμένος συνθέτης, είναι και διακεκριμένος εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας , μέσα στα πλαίσια της Μουσικής Τέχνης  που υπηρετεί.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η οποία στην πολύχρονη ποιοτική καλλιτεχνική παρουσία της σε Ελλάδα κι εξωτερικό έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια και κριτικές , θα παρουσιάσει , στο δεύτερο μέρος της συναυλίας της ,  το έργο του Δημήτρη Μηνακάκη «Οι γειτονιές του κόσμου» . Πρόκειται για ένα συμφωνικό ποίημα παρμένο από την  ομώνυμη επική τοιχογραφία του Γιάννη Ρίτσου , που γράφτηκε στα 1949 και  στην οποία έχει αποτυπώσει ποιητικά την εποποιία του αγώνα και της αντίστασης του λαού για ένα καλύτερο «αύριο» .

«Έτσι μικρό ήταν τ’ όνειρό μας.
Μα τούτο τ’ όνειρο ήταν τ’ όνειρο
όλων των πεινασμένων και των αδικημένων.
Κι οι πεινασμένοι ήταν πολλοί
κι οι αδικημένοι ήταν πολλοί
και τ’ όνειρο μεγάλωνε σιγά σιγά.
Μεγάλωνε πάντοτε
το ίδιο στρογγυλό σαν το ψωμί
και το ίδιο στρογγυλό και σαν τον ήλιο
και το ίδιο στρογγυλό και σαν τη γη
και το ίδιο στρογγυλό σαν τον ορίζοντα.
Ετούτο τ’ όνειρο των πεινασμένων,
τ’ όνειρο των αδικημένων
όλου του κόσμου.»

Ο Δημήτρης Μηνακάκης επέλεξε κι έχει μελοποιήσει από το έργο αυτό 12 ποιήματα , (όπως εμφανίζονται εξελικτικά στο έργο), ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και η μουσική κορυφώνοντας στο 12ο ποίημα .
Στη σημερινή του γραφή το μουσικό έργο είναι για πλήρη συμφωνική Ορχήστρα και τρεις σολίστ σε 1η εκτέλεση σε αυτή τη γραφή.
Στο τέλος του προγράμματος έχει προστεθεί το μελοποιημένο από τον Δ. Μηνακάκη ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ» , το οποίο είναι –επίσης- για τον ίδιο συνδυασμό μουσικών οργάνων και φωνών και γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση . 

«Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος
Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος: όπως η κόρφος της μητέρας μου.
Με πότισε γαλάζιο, αψύ αίμα, ήλιο και πράσινο
ως να μου δέσει την ψυχή όπως την πέτρα του
ως να χαράξει στην καρδιά μου τις βαθιές χαράδρες του
να σχηματίσει μες στη ζωή μου δώδεκα κορφές
να βγαίνω απάνω με μοναδικό μου όνειρο τον ήλιο.
Με δίψα μου μοναδική τον ήλιο.»

Η ποίηση των Λακώνων ποιητών  Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου , μελοποιημένη από έναν Λάκωνα Συνθέτη , τον Δημήτρη Μηνακάκη , σε μια μοναδική και κορυφαία βραδιά στο «ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ»,  την Παρασκευή 28 Ιουλίου & ώρα 9.30 μ.μ. με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ!
ΟΛΟΙ οι Λάκωνες θα είμαστε εκεί !

 Βαγγέλης  Μητράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου