~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..................................."Eλλάδος Περιήγησις" με συνταξιδιώτη μας τον Παυσανία "Ταξιδεύοντας στην Πελοπόννησο"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ένα ορεινό χωριό ο Κοσμάς που συγκαταλέγεται στα πιο ωραία της Πελοποννήσου!

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ

Το ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, στον Πάρνωνα, είναι ένα από τα πιο ωραία της Πελοποννήσου. Πνιγμένο σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, ο Κοσμάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει την Αρκαδία με τη Λακωνία.
Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες - λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.
Η φύση δείχνει – όπως και σε ολόκληρη την Αρκαδία – το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου. Η διαδρομή από το Λεωνίδιο- άλλο ένα «στολίδι» του νομού- έχει ξεχωριστή ομορφιά και ενδιαφέρον, με το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Δαφνώνα, την εντυπωσιακή μονή της Έλωνας και τον εκθαμβωτικό Πάρνωνα.
Τον χειμώνα είναι πλέον λιγοστοί οι κάτοικοι του Κοσμά, καθώς οι περισσότεροι ξεχειμωνιάζουν στο Γεράκι και τον Βρονταμά της Λακωνίας. Το χωριό ησυχάζει και προετοιμάζεται για το επόμενο καλοκαίρι, που θα συρρεύσουν και πάλι όσοι έχουν καταγωγή από εκεί αλλά και πολλοί παραθεριστές.

Ένα ορεινό χωριό που συγκαταλέγεται στα πιο ωραία της Πελοποννήσου! (φωτο) Ένα ορεινό χωριό που συγκαταλέγεται στα πιο ωραία της Πελοποννήσου! (φωτο) Ένα ορεινό χωριό που συγκαταλέγεται στα πιο ωραία της Πελοποννήσου! (φωτο) Ένα ορεινό χωριό που συγκαταλέγεται στα πιο ωραία της Πελοποννήσου! (φωτο) Ένα ορεινό χωριό που συγκαταλέγεται στα πιο ωραία της Πελοποννήσου! (φωτο)

___________

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Thanasis Petrakos
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δελτίο Τύπου 

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Καλαμάτας συνεδρίασε και αποφάσισε: 
1. Να καλέσει όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες και τους πολίτες του νομού μας, να συμμετάσχουν και να διευρύνουν την επιτροπή. Καλεί τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες να στείλουν την απόφασή συμμετοχής τους στο email της επιτροπής (plistiriasmistop@gmail.com).
2. Να κλιμακώσει τη δράση της για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών. Βασική κατεύθυνση της δράσης της είναι ο αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας.
3. Να δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 στις 12.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας 
4. Να καλέσει σε νέα συνάντηση, τους φορείς ,τις συλλογικότητες και τους πολίτες της που θέλουν να συμμετάσχουν και να αγωνιστούν ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας, και γενικότερα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 στις 8:30 μμ στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ

Thanasis Petrakos
ΚΑΛΑΜΑΤΑ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ


              Αγαπητοί και αγαπητές Μεσσήνιοι και Μεσσήνιες 
Σας καλώ να συμμετάσχετε όλοι στη συγκέντρωση που οργανώνει την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου η Επιτροπή αλληλεγγύης στον Στράτο Δασκαρόλη.
Εκφράζω την συμπαράσταση μου στον αγώνα του Στράτου Δασκαρόλη ο όποιος κρατείται άδικα και επί της ουσίας παράνομα για περισσότερο από μια εβδομάδα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Καλαμάτας και ενώνω τη φωνή μου μαζί σας απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση του Στράτου αλλά και τη διαγραφή των απάνθρωπων προστίμων που εξαθλιώνουν έναν άνεργο συμπολίτη μας.
Συγχρόνως εκφράζω την απορία μου απέναντι στον πρωθυπουργό, κατά πόσο έχει και ο ίδιος διαπράξει τις ίδιες παράνομες πράξεις με τον Στράτο Δασκαρόλη, όταν πρωτοστατούσε στο κίνημα των διοδίων.
Θλίβομαι επίσης γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας κυβερνητικός βουλευτής να απαιτήσει από τη κυβέρνηση την απελευθέρωση του Στράτου και την κατάργηση των νόμων με τους οποίους καταδικάστηκε καθώς και των ποινών σε όλους όσους διώκονται για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια και τη μη πληρωμή διοδίων.
Ο Στράτος διεκδίκησε το δικαίωμα του για ελεύθερη κυκλοφορία στις εθνικές οδούς που έχουν πληρωθεί από τον ελληνικό λαό μέσω των τελών κυκλοφορίας, των φόρων στα καύσιμα, στην αγορά του αυτοκινήτου και σε όλους αυτούς τους φόρους που το κράτος έχει επιβάλλει στη χρήση του αυτοκινήτου.
Η απόφαση τού Στράτου, να μη πληρώνει διόδια και να μη δεχτεί τον συμβιβασμό, είναι πράξη αξιοπρέπειας και πράξη βαθιά πολιτική.
Είμαι αλληλέγγυος στο Στράτο και σε κάθε δημοκράτη πατριώτη γιατί μόνο με τους αγώνες και τις θυσίες προχωράει η Ιστορία.
Ζητώ μαζί σας 
1) Άμεση αποφυλάκιση του Στράτου Δασκαρόλη χωρίς όρους 
και προϋποθέσεις 
2) Να σταματήσουν οι διώξεις και να καταργηθούν οι ποινές σε όσους διώκονται για μη πληρωμή διοδίων. 
3) Να καταργηθούν τα διόδια.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια, "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ" ΤΕΥΧΟΣ ΝΟ 65 -

Γιάννης Λαλιώτης
ilaliotis1@gmail.com
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ
«Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΕΝΕΑΤΩΝ»

            Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Ξεκινήσαμε πριν ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια, με σκοπό την ενημέρωσή σας για το τι γίνεται στα Χωριά μας, και με στόχο την άμεση ή έμμεση συμμετοχή σας στα τοπικά δρώμενα. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί ήταν καιρός, εμείς οι Φενεάτες, να αποκτήσουμε φωνή, να γράψουμε γι' αυτά που μας προβληματίζουν, γι' αυτά που μας ενδιαφέρουν, γι' αυτά που μας απασχολούν. Ήταν μια δύσκολη αρχή, συναντήσαμε πολλά προβλήματα, απογοητευτήκαμε, άλλα δεν το βάλαμε κάτω.
Καταφέραμε με υπομονή, επιμονή και κυρίως χάρη στη δική σας συμμετοχή, συμβολή και ηθική συμπαράσταση, να πληροφορείται ακόμα και ο πιο απομακρυσμένος Φενεάτης.
Ωστόσο, θα έχετε καταλάβει ότι στη νέα βελτιωμένη μορφή που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας το οικονομικό κόστος έχει αυξηθεί. Η προσπάθειά μας δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όμως μια συμβολική προσφορά 30 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ για να καλυφθεί μέρος του κόστους θα μας ενθαρρύνει και θα μας δώσει ανάσα και δύναμη.
Τέλος, καθ’ ότι όλοι μας ορεσίβιοι, στόχο μας βάζουμε πάντα την κορυφή. Όπως οι κορφές της Ζήριας και του Χελμού, μόλις πατήσουμε τη μία ξεπροβάλλει η επόμενη, εμείς θα συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε….
Σας ευχαριστούμε και σας θέλουμε όλους δίπλα μας
Η Συντακτική επιτροπή
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΜΕΣΙΝΟ-ΦΕΝΕΟΥ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

~~~~~~~~~

Μόνο σε συνδρομητές πλέον και η online ανάγνωση 
του Πολιτιστικού Βήματος Φενεού! 

H δυνατότητα της online ανάγνωσης της εφημερίδα μας σε μορφή pdf θα παρέχεται μόνο σε συνδρομητές.
Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε και να διαβάζεται την εφημερίδα του Φενεού ηλεκτρονικά ενημερώστε μας με e-mail στο ilaliotis@yahoo.gr ή στο Τηλέφωνο 6976 343084.
Εάν επιθυμείτε επίσης να λαμβάνετε την εφημερίδα ταχυδρομικά κάθε μήνα στο σπίτι σας ενημερώστε μας στους πιο πάνω αριθμούς! 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ: 
Ηλεκτρονικά: 15 Ευρώ το χρόνο
Ταχυδρομικά και αποστολή εφημερίδας στο σπίτι σας: 30 Ευρώ το χρόνο. 

ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΝΟ: 53 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ ΝΟ: 53 
-Σελίδα 2. «σχόλια και σχολιανά» 
-Σελίδα 3. «Ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα Πανφενεατικής κινητοποίησης» - ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 
-Σελίδα 4. ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΚΑΡΠΑΘΙΑ -7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 
-Σελίδα 5. Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 
-Σελίδα 6. «Δημοτικά Πολιτικά και άλλα» 
-Σελίδα 7. Έτσι γίνονταν παλιά με τον Βασίλη Σαρλή. Η Φενεάτισα της Νέας Υόρκης. Πώς το "Yasou" βάλθηκε να τρελάνει Αμερικανίδες 
-Σελίδα 8. Κυριακή 31 Μαΐου Garmin Ziria Skyrace 2015 στην πλατεία της Γκούρας, Η Κορινθία πριν από εκατό χρόνια 
-Σελίδα 10. Κοινωνικά. 
-Σελίδα 11. Ψυχωφελή θέματα 
-Σελίδα 12. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧA.. 
-Σελίδα 13. ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΦΕΝΕΑΤΕΣ! 
Σελίδα 14. κοινωνικά 
Και τόσα άλλα ενδιαφέροντα Φενεάτικα θέματα γραμμένα με νοσταλγία για εσάς… 

Ο ΕΚΔΟΤΗΣ 
ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ 
τηλ. 6976343084

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ) Εργαστήριο εφαρμογής και εμπέδωσης στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ)
Εργαστήριο εφαρμογής και εμπέδωσης
στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνουν, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου (ώρες 17:00-21:00), Εργαστήριο Αρχειακών Προτύπων με αντικείμενο το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μέλη της ΕΑΕ και εργαζόμενους σε δημόσιους και ιδιωτικούς αρχειακούς φορείς.


Οι διοργανωτές φορείς παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις για τη δημιουργία και εφαρμογή αρχειακών προτύπων και επιθυμούν να συμβάλουν στην περαιτέρω εμπέδωσή τους και στη διαρκή κατάρτιση των αρχειονόμων που καλούνται να τα εφαρμόσουν. Το εργαστήριο έρχεται σε συνέχεια των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες χρονιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερη επιτυχία από τους δύο φορείς. Εντάσσεται, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας για προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης των μελών της και στην επιδίωξη του ΠΙΟΠ να συμβάλει στη διά βίου εκπαίδευση.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν -μέσω ασκήσεων και παραδειγμάτων- στις καλές πρακτικές συμπλήρωσης του Διεθνούς Προτύπου Αρχειακής Περιγραφής, να συζητήσουν συναφή με το Πρότυπο ζητήματα και να συνομιλήσουν με ομολόγους φορείς.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν και η σχετική αίτηση πρέπει να αποσταλεί έως την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στο email seminars@eae.org.gr. Η αίτηση είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες www.piop.gr και www.eae.org.gr.
Για  πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ.: 210 3418061, (9:00-17:00 κατά τις εργάσιμες ημέρες).

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00
Τ: 27310 89315 | www.piop.gr


Πρόγραμμα σεμιναρίου ΔΙΠΑΠ
Σπάρτη, 20.10.2017

17:00-17:30
Υποδοχή – εγγραφές
17:30-17:45
Χαιρετισμός των συνδιοργανωτών
17:45-18:15
Νικόλαος Παντελάκης (Ιστορικός-Αρχειονόμος)
Βασικά χαρακτηριστικά του προτύπου
18:15-18:35
Γιώργος Χαρωνίτης
(Αρχειονόμος-Κεντρική Υπηρεσία ΓΑΚ)
Παράδειγμα περιγραφής Δημοσίου Αρχείου κατά ΔΙΠΑΠ
18:35-18:55
Θάνος Παπαδημητρόπουλος (Ιστορικός-Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Υπηρεσίας ιστορίας Ναυτικού)

Αρχείο Δικτύου Παρακτίου Αμύνης κατά ΔΙΠΑΠ
18:55-19:15
Ελένη Μπενέκη                (Ιστορικός-Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ)

Αρχεία Επιχειρήσεων κατά ΔΙΠΑΠ
19:15-19:45
Διάλειμμα
19:45-20:30
Πρακτική άσκηση
(καλές πρακτικές και προβλήματα εφαρμογής)
Συντονισμός: Νικόλαος Παντελάκης (Ιστορικός-Αρχειονόμος)

20:30-21:00…
 Συζήτηση


Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Επαναπατρίστηκε μάρμαρο της Αρχαίας Ολυμπίας -Ηταν παράνομα στη Γερμανία από το '30

   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ   
Φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΘΡΑΥΣΜΑ ΑΠΟ ΑΓΩΓΟ

Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία ένα θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. 
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε από Γερμανό πολίτη στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανού που το παρέδωσε, το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανόν από το Στάδιο, βρισκόταν δε παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930. 


Από μια πρώτη εξέταση του αντικειμένου, για το οποίο ενημερώθηκε και ο Δ/ντής των ανασκαφών Ολυμπίας κ. R. Senff, πρόκειται πιθανόν για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού, διαστάσεων 0,32Χ0,18Χ0,075 μ. 
Η άνω επιφάνειά του είναι επεξεργασμένη και στο μέσον της σχηματίζεται αβαθής αύλακα, πλάτους 0,057 μ., για τη ροή του νερού. 
Η διαμόρφωση κυκλοτερών βαθύνσεων στα δύο του άκρα, πιθανόν για την τοποθέτηση συνδέσμων, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το θραύσμα αυτό είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.
Κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα, στις 10 Αυγούστου 2017, συνοδεία υπαλλήλου της Πρεσβείας, και από εκεί, αυθημερόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου φυλάσσεται.
Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων.


________
Πηγή:| iefimerida.gr

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Η ΠΟΛΥΚΥΜΑΝΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου 
sepistimonwnelafonisou@gmail.com



Α Φ Ι Ε Ρ Ω Ν Ε Τ Α Ι 
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΥ 
ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ 
ΤΖΩΡΤΖΗ ΑΝΩΜΗΤΡΗ (ΦΩΤ. ΔΕΞΙΑ), 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ 
ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΛΛΑΔΑΣ


του Συγγραφέα – Πανεπιστημιακού Δρ. Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη 


Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: 
Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο

Η Ιστορία του Σμιγοπέλαγου νησιού, ένα βαθυγάλαζο μονοπάτι που σε σεργιανάει στους μανταλωμένους θησαυρούς των βυθών που τους αγγίζει το γαλανοφόρετο μαγνάδι του Μύθου, στα μαγευτικά απύθμενα της Ελληνικής προϊστορίας, που αχούνε μέσα τους οι φωνές των θεών, στα άγνωρα Κυανέμβολα πολυδρόμια, που τα σκεπάζουν οι γαλαζόλευκοι αφροί και στα ιριδένια ακρογιάλια που τα χρυσίζει του χρόνου η ροδοσυγνεφιά. 



Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα κτίστηκε με τη πρωτοβουλία της γνωστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων το 1858 και ανακαινίστηκε το 1862. Μία επιγραφή γράφει: «κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: https://elafonisos.inspacetime.gr

Ηλ. Πηγές; https://elafonisos.inspacetime.gr/tour/ekklisies/agios-spyridonas, elafonissos.gr, http://www.elafonissos.gr

Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα – μεταξύ νησίδων – και το νεκροταφείο του φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιας σμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιού και μιας γραφικής και προστατευόμενης λίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπική παραλία της Πούντας, ανατολικά του καναλιού για το πέρασμα στη Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησο και αποτελεί σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΟΥ 

Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό, Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.). Ο λαμπρός αυτός πολιτισμός της εποχής του Χαλκού, έθεσε τις βάσεις της κοινωνικής, οικονομικής και οικιστικής οργάνωσης και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ο σπάνιος πολιτισμός του Παυλοπετρίου διήνυσε δυο χιλιετίες και το τέλος του σημαδεύτηκε από βιβλικές καταστροφές.

Στο Παυλοπέτρι κείται το Αρχαιότερο Βυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμο

Αρκετοί Ηγήτορες του Παυλοπετρίου, που προηγήθηκαν κατά χιλιετίες του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα, διοργάνωναν οικονομικές δραστηριότητες με τα Κύθηρα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και τις άλλες σημαντικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου. Το Παυλοπέτρι μαζί με τα Κύθηρα έλεγχαν ένα από τα σπουδαιότερα Προϊστορικά περάσματα του τότε Γνωστού Κόσμου.

Η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον κόσμο

Το 2011 το Παυλοπέτρι έγινε η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη και η τρισδιάστατη απεικόνιση του προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στις 9 Οκτωβρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.00, από το BBC (https://www.youtube.com/watch?v=XA7bAUp-hiI) .

Χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο, η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο

Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα ... που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα» (βλ. BSA 1969). Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής, για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού. Οι νέες έρευνες (από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ κ.α.) εμπλούτισαν τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα της Ελαφονήσου. 
Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου, στον όρμο των Βατίκων 
Αποτελεί ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που ταλανίζει ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Η Ελαφόνησος διαθέτει ένα λαμπρό και σπάνιο προϊστορικό πολιτισμό, την Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο στο Παυλοπέτρι, αρκετούς πρωτοελλαδικούς οικισμούς και γενικά ένα σπάνιο πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον.
Ακόμη και ο νεώτερος προϊστορικός και κλασσικός πολιτισμός της Ελαφονήσου κοσμείται με Μνημεία και περίοπτους ναούς, αμαξήλατους δρόμους κ.α.
Η μυθολογική και ιστορική της διαδρομή συνδέεται με την Κυθήρεια και Σμιγοπέλαγη Αφροδίτη, το Γλαύκο, το Σειληνό, τις Χάριτες, την Οδύσσεια, τους Φοίνικες, τους Κίλικες, τον Πάρι και την Ωραία Ελένη, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την κατάληψη από τους Αθηναίους, τον Θουκυδίδη, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο, τα Κάστρα και τις Βίγλες, την πειρατεία, τον Δον Κιχώτη, τις Βενετοτουρκικές Ναυμαχίες, τους Πορτολάνους, τη διάσωση του Θ. Κολοκοτρώνη και του Λ. Κατσώνη, τη Ναυαρχία του Α. Μιαούλη, τις ναυτικές βάσεις του Αγώνα, τον Κόχραν, τον Καποδίστρια, την απόφαση στο Σαρακήνικο-Ελαφονήσου για την Ναυμαχία του Ναβαρίνου και την απελευθέρωση της Ελλάδας και πολλά άλλα.

ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 

Μετά την καταστροφή της από τους Σαρακηνούς στα μέσα του 9ου αι. περιήλθε το 1207 στην κατοχή του Μ. Βενιέρη, το 1316 στο Λέοντα Κασιμάτη, το 1364 στους Ενετούς, το 1385 στον οίκο Βενιέρη, το 16ο αι. στους Ενετούς, το 1715 στους Τούρκους και το 1797 στους Γάλλους με την συνθήκη του Καμποφόρμιο. Το 1800 με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολεως αναγνωριζόταν η Επτάνησος Πολιτεία, που συμπεριλάμβανε και την Ελαφόνησο στα Επτάνησα, όπως ρητά ανέφερε και το ψήφισμα της νομοθετικής Συνέλευσης, στις 22 Ιανουαρίου του1804. 
Το 1807 η Ελαφόνησος περιήλθε πάλι στην κατοχή των Γάλλων και το 1809 στην κατοχή των Άγγλων. 
Η απελευθέρωση του Πρώτου κατοικημένου Επτανησιακού νησιού - της Ελαφονήσου - 
στις 6 Ιουλίου του 1850 και η συμβολή της Μάνης στο ιστορικό αυτό γεγονός.
Το 1828 ο Καποδίστριας προέβη στην de facto προσάρτηση της Ελαφονήσου στην Ελλάδα. 
Ακολούθησε Αγγλοελληνική διένεξη που κορυφώθηκε (μαζί και με μία σειρά άλλων γεγονότων) το 1849 - 1850. Οι Άγγλοι απέκλεισαν Ελληνικά λιμάνια (γεγονότα γνωστά ως Παρκερικά) και το θέμα απασχόλησε τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και τη Ρωσία που μέσω του Περσιάνι διαμήνυσε ότι προστατεύει (μαζί με τη Γαλλία) τας νήσους Ελαφόνησον και Σαπιέντζα. Τέλος στις 6 Ιουλίου του 1850, ο υπουργός των εξωτερικών Ανδρέας Λόντος, υπέγραψε σύμβαση με την Αγγλία με την οποίαν η Ελαφόνησος και η Σαπιέντζα ενώνοντο οριστικά με την Ελλάδα. 
Ήταν μάλιστα το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που απελευθερωνόταν από τους Άγγλους.. αλλά και το πρώτο Κυθηραϊκό νησί που αποκτούσε της ανεξαρτησία του.
Σημαντική ήταν και η συμβολή της Μάνης στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου, διότι ο Τζανετάκης (από τη ξακουστή οικογένεια των Γρηγοράκηδων) ίδρυσε το 1837 το συνοικισμό της Ελαφονήσου - παρότι το νησί ανήκε στους Άγγλους - και αυτό τον ισχυρισμό προέβαλαν κυρίως οι Ελληνικές κυβερνήσεις για να διεκδικήσουν το Λαφονήσι.
Την Ιστορική αυτή επέτειο της ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα γιόρτασε για πρώτη φορά η Ελαφόνησος και ο Σμιγοπέλαγος Πολιτισμός της περιοχής στις 6 Ιουλίου του 2003, μετά από 153 ολόκληρα χρόνια, με το Προεδρικό Διάταγμα 54/2003.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Η Ιστορική Επέτειος της Ελαφονήσου αποτελεί πλάτεμα των κρουνών της Επτανησιακής, Μανιάτικης και Λακωνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης, Παιάνα για τη Νηρηιδική Κοιτίδα του Μινωικού, Κυκλαδίτικου και Μυκηναϊκού Πολιτισμού, ψηλάφισμα και προανάκρουσμα νίκης για το Θαλασσοκεντρικό, Νησοστέφανο και Σμιγοπέλαγο Πολιτισμό του Νοτου, πυξίδα για τα άγνωρα Κυανέμβολα πολυδρόμια του Νότου και γεωπολιτισμικό προπομπό για μια Νησοστέφανη Συμπολιτεία των Σμιλεμένων και Γλυκοθώρητων Βατίκων, της Σμιγοπέλαγης Ελαφονήσου και των Πελαγοθώρητων Κυθήρων και Αντικυθήρων.

ΔΡ. Κ. ΜΕΝΤΗΣ
* ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ” ΤΟ 2003

~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 153 ΧΡΌΝΙΑ!!

(Βλ. 2003: «Το Χρονικό για την Καθιέρωση της Ιστορικής Επετείου», εφημ. Η Ελαφόνησος, Πειραιάς, Μάρτιος – Απρίλιος, σ. 1 και 2). 
“Η Ιστορική πλεύση της Ελαφονήσου στον Κυθηραϊκό και Επτανησιακό Χώρο περιγράφεται λεπτομερώς στο πρώτο Ιστορικό βιβλίο της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού 
( «Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί», Μέντης Κων/νος, Πειραιάς 1993 σελ. 46-97 ). 
Στο βιβλίο αυτό παρέχονται αρκετά ιστορικά στοιχεία και αναφέρεται ρητά - για πρώτη φορά - η 6η Ιουλίου ως Ιστορική επέτειος της Ελαφονήσου (σελ. 96-97), όπως επίσης και ότι η Ελαφόνησος αποτελεί το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που ενώθηκε με την Ελλάδα.
Οι Ιστορικές αυτές αποκαλύψεις απασχόλησαν Επιστημονικά Συνέδρια, το Λακωνικό, τον Επτανησιακό, τον Ημερήσιο τύπο και τον τύπο του Εξωτερικού, την Τηλεόραση και το θέμα έφθασε μέχρι τη Βουλή με την υπ’ αρ. 474/07.07.2000 ερώτηση του Βουλευτή Αθανάσιου Δαβάκη.
Η 6η Ιουλίου του 2000, βρήκε την Ελαφόνησο να μη γιορτάζει την 150η επέτειό της και τα δημοσιεύματα πλήθαιναν. Για την αποκατάσταση της Ιστορικής αλήθειας ο Δρ. Μέντης Κ. απέστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς και προς τον τύπο πάνω από 2000 επιστολές και σχετικά έγγραφα.
Η ιστορική αυτή εκκρεμότητα για τον τόπο μας προκάλεσε το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κων/νος Στεφανόπουλος αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα (έστειλε προσωπική επιστολή στο Δρ. Μέντη Κ.), όπως επίσης και ο Υπουργός Πολιτισμού κος Πάγκαλος και ο Πρωθυπουργός κος Κων/νος Σημίτης με το υπ’ αρ. πρωτ. Κ 4771/12-7-2000 έγγραφο του πολιτικού του γραφείου συνέστησε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Στη συνέχεια είχαμε την υπ’ αριθ. 85/2000 ομόφωνη απόφασή της Κοινότητας της Ελαφονήσου, την υπ’ αριθ. 29/12.3.2001 ομόφωνη απόφασή του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Λακωνίας, την προώθηση του θέματος στο Υπουργείο των Εσωτερικών, τη Δ 486/23.8.2002 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας (που καθυστέρησε δυο περίπου χρόνια, λόγω του πολέμου στο Ιράκ), την πρόταση του υφυπουργού των Εσωτερικών, της Δημόσιας Διοίκησης και της Αποκέντρωσης κου Λάμπρου Παπαδήμα και τέλος την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003), με το οποίο αίρεται τελικά μια ανεπίτρεπτη ιστορική εκκρεμότητα για την Ελαφόνησο, για τα Κύθηρα και για τα Επτάνησα.
Το Προεδρικό Διάταγμα 54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003) καθιερώνει την 6η Ιουλίου ως Δημόσια τοπική εορτή της Ελαφονήσου (Ιστορική Επέτειο της Ελαφονήσου). Η απόφαση αυτή [... που μόνο ανιστόρητοι και επίορκοι θα επιχειρούσαν να αμφισβητήσουν!!...] έχει ιδιαίτερη ιστορική σπουδαιότητα για την Ελαφόνησο, για τα Κύθηρα, για τα Επτάνησα και για το Σμιγοπέλαγο πολιτισμό του Νότου για τους εξής λόγους:

Με την εφαρμογή του Π.Δ. 54/2003:
1. Γιορτάστηκε το 2003 για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελαφονήσου η Δημόσια Τοπική της Επέτειος.
2. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Απελευθέρωση του πρώτου Κυθηραϊκού Νησιού. 
3. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Απελευθέρωση του πρώτου κατοικημένου νησιού των Επτανήσων.
4. «Γιορτάστηκε» επίσης κι’ ένα σπάνιο Ιστορικό γεγονός: «Η καθιέρωση μιας Νησιώτικης Ιστορικής Επετείου μετά από 153 ολόκληρα χρόνια που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα Ιστορικά χρονικά της Χώρας μας»!!

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΔΗΜΗΤΡΗΣ MHNAKAKHΣ «Οι γειτονιές του κόσμου» ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

   «Οι γειτονιές του κόσμου»    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  MHNAKAKHΣ


  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ  ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

Το  Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου Σπάρτης έχει πλέον καταξιωθεί σαν ένας κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας .
Η μεγάλη επιτυχία του θεσμού οφείλεται όχι μόνο στις υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί κάθε χρόνο , αλλά και στο γεγονός ότι παραμένει γόνιμα συνδεδεμένο με την τοπική πολιτιστική δημιουργία και τους Λάκωνες δημιουργούς . Μέσα στα πλαίσια αυτά το Φεστιβάλ του καλοκαιριού 2017 θα φιλοξενήσει  την Παρασκευή 28 Ιουλίου & ώρα 9.30 μ.μ. την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ με τα έργα :
–Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813 – 1883): Εισαγωγή από την όπερα «Τανχόιζερ»
–Δ. Μηνακάκης ( 1951): Συμφωνικό Ποίημα: «Οι γειτονιές του κόσμου»

Ο Δημήτρης Μηνακάκης , γέννημα θρέμμα των Αμυκλών  , γιος του αείμνηστου παπα-Στρατή Μηνακάκη , εφημερίου των Αμυκλών , είναι ένας χαρισματικός , διακεκριμένος και πολυβραβευμένος συνθέτης , ο οποίος στο συνθετικό του έργο παντρεύει γόνιμα και δημιουργικά  -  σε ένα ύφος απόλυτα προσωπικό -  την κλασική με τη βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό .
Τα έργα του Δημήτρη Μηνακάκη έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα , Ευρώπη , Βόρεια και Νότια Αμερική από διαπρεπείς καλλιτέχνες  , σολίστ και μουσικά
σύνολα .
Ο Δημήτρης Μηνακάκης , εκτός από καταξιωμένος συνθέτης, είναι και διακεκριμένος εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας , μέσα στα πλαίσια της Μουσικής Τέχνης  που υπηρετεί.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η οποία στην πολύχρονη ποιοτική καλλιτεχνική παρουσία της σε Ελλάδα κι εξωτερικό έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια και κριτικές , θα παρουσιάσει , στο δεύτερο μέρος της συναυλίας της ,  το έργο του Δημήτρη Μηνακάκη «Οι γειτονιές του κόσμου» . Πρόκειται για ένα συμφωνικό ποίημα παρμένο από την  ομώνυμη επική τοιχογραφία του Γιάννη Ρίτσου , που γράφτηκε στα 1949 και  στην οποία έχει αποτυπώσει ποιητικά την εποποιία του αγώνα και της αντίστασης του λαού για ένα καλύτερο «αύριο» .

«Έτσι μικρό ήταν τ’ όνειρό μας.
Μα τούτο τ’ όνειρο ήταν τ’ όνειρο
όλων των πεινασμένων και των αδικημένων.
Κι οι πεινασμένοι ήταν πολλοί
κι οι αδικημένοι ήταν πολλοί
και τ’ όνειρο μεγάλωνε σιγά σιγά.
Μεγάλωνε πάντοτε
το ίδιο στρογγυλό σαν το ψωμί
και το ίδιο στρογγυλό και σαν τον ήλιο
και το ίδιο στρογγυλό και σαν τη γη
και το ίδιο στρογγυλό σαν τον ορίζοντα.
Ετούτο τ’ όνειρο των πεινασμένων,
τ’ όνειρο των αδικημένων
όλου του κόσμου.»

Ο Δημήτρης Μηνακάκης επέλεξε κι έχει μελοποιήσει από το έργο αυτό 12 ποιήματα , (όπως εμφανίζονται εξελικτικά στο έργο), ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και η μουσική κορυφώνοντας στο 12ο ποίημα .
Στη σημερινή του γραφή το μουσικό έργο είναι για πλήρη συμφωνική Ορχήστρα και τρεις σολίστ σε 1η εκτέλεση σε αυτή τη γραφή.
Στο τέλος του προγράμματος έχει προστεθεί το μελοποιημένο από τον Δ. Μηνακάκη ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ» , το οποίο είναι –επίσης- για τον ίδιο συνδυασμό μουσικών οργάνων και φωνών και γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση . 

«Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος
Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος: όπως η κόρφος της μητέρας μου.
Με πότισε γαλάζιο, αψύ αίμα, ήλιο και πράσινο
ως να μου δέσει την ψυχή όπως την πέτρα του
ως να χαράξει στην καρδιά μου τις βαθιές χαράδρες του
να σχηματίσει μες στη ζωή μου δώδεκα κορφές
να βγαίνω απάνω με μοναδικό μου όνειρο τον ήλιο.
Με δίψα μου μοναδική τον ήλιο.»

Η ποίηση των Λακώνων ποιητών  Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου , μελοποιημένη από έναν Λάκωνα Συνθέτη , τον Δημήτρη Μηνακάκη , σε μια μοναδική και κορυφαία βραδιά στο «ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ»,  την Παρασκευή 28 Ιουλίου & ώρα 9.30 μ.μ. με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ!
ΟΛΟΙ οι Λάκωνες θα είμαστε εκεί !

 Βαγγέλης  Μητράκος

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Το 6ο ετήσιο Αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου.

Δελτίο Τύπου
 


               Την Κυριακή 30-7-2017 στο αισθητικό δάσος του Σαραντάπηχου του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και από τις 9π.μ. λαμβάνει χώρα το
6ο ετήσιο Αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου.
            Συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο ζωντανή ορχήστρα, χορευτικά συγκροτήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και τοπικοί Σύλλογοι. Κατά την διάρκεια του Ανταμώματος θα παρουσιαστούν δρώμενα μέσω των οποίων θα γνωρίσουμε καλύτερα την ζωή αλλά και τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων της Πελοποννήσου.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Συνδιοργανώνεται από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Κορινθίας και το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Με τιμή,
για το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου
«Οι Τσελιγκάδες»

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Γόγολας
Τηλ. επικοινωνίας :694466005

e-mail: christos.gogolas@gmail.com

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Αντιστασιακός Τύπος και Λογοτεχνικές Εκδόσεις

ΙΣΤΟΡΙΑ // ΤΥΠΟΣ 

Αντιστασιακός Τύπος και Λογοτεχνικές Εκδόσεις
30
Μαϊ
2017
Η έκθεση «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής και Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-1944» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας...
Το υλικό αφορά αντίγραφα αρχείων 230 αντιστασιακών εφημερίδων καθώς και 470 εξωφύλλων λογοτεχνικών εκδόσεων, από τη Βιβλιοθήκη-Αρχείο του εκπαιδευτικού-πρώην Σχολάρχη Γεωργίου Δολιανίτη. Στα εγκαίνια θα είναι παρών και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος την Τετάρτη 31 Μαΐου πρόκειται να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Επιμέλεια έκθεσης/αρχειακού υλικού:
Μαίρη Τσουλάκου, M.Sc., Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων
Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, Ομάδα «Πάμε Βόλτα»
Διάρκεια: 31 Μαΐου - 3 Ιουνίου
Διοργάνωση: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας
______
http://www.kalamatajournal.gr/bouquet/protaseis-psyxagogias/antistasiakos-typos-kai-logotexnikes-ekdoseis