~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..................................."Eλλάδος Περιήγησις" με συνταξιδιώτη μας τον Παυσανία "Ταξιδεύοντας στην Πελοπόννησο"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΙΗΜΑ

   ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ   
 Γράφει ο Νίκος Π. Αϊβαλής




Ταΰγετος, το ψηλότερο βουνό της Λακωνίας μα και όλης της Πελοποννήσου. Ένα πραγματικό διαμάντι μα και καμάρι για την Λακωνία, ένα βουνό με υπέροχη φύση, γραφικά τοπία, πανάρχαια ιστορία, μα και μυστήρια και μύθους. 

Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος πήρε το όνομά του από την Ταϋγέτη, κόρη του Άτλαντα ενώ από την Ανατολική Μάνη τμήμα της κορυφής του Ταϋγέτου δίνει την εικόνα κλειστού χεριού, γροθιάς, και τα πέντε αντερείσματα έδωσαν το όνομα Πενταδάκτυλος. Είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης, Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.


Κατά τον Νικηφόρο Βρεττάκο (*) συναντάμε το «ερωτικό σμίξιμο του ήλιου και της πέτρας». Ο Ταΰγετος αποτελεί σύμβολο, αφού στις πλαγιές και στις βουνοκορφές του διατηρήθηκε άσβεστη η φλόγα της Ελευθερίας. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι και εκεί είναι που γράφτηκαν πολλές ηρωικές στιγμές των προγόνων μας. Εκεί έχτισαν τα χωριά τους, από τα οποία η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει 98 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 που συνολικά βρίσκονται σε όλη τη Πελοπόννησο.

Η μεγαλύτερη γνωστή πυραμίδα, μα και η αρχαιότερη παγκοσμίως, βρίσκεται στην κορυφή του Ταϋγέτου, ορατή για όποιον βλέπει και δεν περιφέρει απλώς το βλέμμα του, πάνω ακριβώς από τη Λακωνία (στα αρχαία Ελληνικά «λας» σημαίνει λίθος, συνεπώς η ονομασία και μόνον της περιοχής «Λίθος Κωνικός» θα έπρεπε να μας κάνει να υψώσουμε το βλέμμα μας προς τα επάνω και να παρατηρήσουμε την κανονική αυτήν τετράπλευρον πυραμίδα). Την εντοπίσαμε εδώ και δύο χρόνια (1992), την επισκεφθήκαμε, την φωτογραφήσαμε και σήμερα για πρώτη φορά ανακοινώνουμε την ύπαρξή της. Αδιάψευστη απόδειξη, ότι ο χώρος αυτός ήταν στα αρχαία χρόνια ιερός, αποτελεί το παρεκκλήσιο του «Άη Λιά», το οποίο έχει κτισθεί ακριβώς στην κορυφή της γιγαντιαίας πυραμίδος (οι χριστιανοί επέλεγαν πάντα ιερούς χώρους των <<ειδωλολατρών>>, για να ανοικοδομήσουν τους ναούς των, και τα εξωκλήσια του Άη Λιά πάνω σε πλείστες βουνοκορφές της Ελλάδος δείχνουν, ότι σε αυτούς τους «υψηλούς τόπους» υπήρχαν αρχαιοελληνικοί βωμοί). Η πυραμίδα είναι ορατή από τη πόλη της Σπάρτης, προς τα δυτικά της. Οι αρχικές διαστάσεις της Πυραμίδος του Ταϋγέτου είναι άγνωστες, η φθορά από τις δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από τη λάξευσή της είναι τεράστια.

Όμως ότι πρόκειται περί τεχνικού-λαξευτού έργου και όχι φυσικού σχήματος αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδος και κυρίως από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της! Απόσπασμα άρθρου του Παναγιώτη Χατζηιωάννου με τίτλο “Οι πυραμίδες των Ελλήνων (στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Αμερική)”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΔΑΥΛΟΣ (Τ. 148, Απρίλιος 1994)
Σημαντικό ιστορικό σημείο είναι η Βασιλική οδός όπου ξεκινούσε από το Ξεροκάμπι της Λακωνίας, στην αρχαία πολυγωνική γέφυρα, περνούσε πλησίον των Πενταυλών, ανηφόριζε στον Άγιο Δημήτρη του δάσους Βασιλικής, κατέβαινε στα Πριγιόνια, την Κακιά Σκάλα, την Καπιάλα, την Πλήχωλη, το Σουντενίκο, το Μακρύ Πλάγιο, το Διλάγκαδο και ακολουθώντας την κοίτη του ρέματος από τα Ακόνια, τα Κλούμπίνιτσα, του Κούση, τον Παχύ Ίσκιο, την Τροσκονά, τη Λοζίτσα, τη Χώρα και τα Τσέρια και την Αγ. Σοφία κατέληγε στην Καρδαμύλη. 
Αυτό το δρόμο πέρασε όταν διέσχισε τον Ταΰγετο ο γιός του Αχιλλέα Πύρρος, ανεβαίνοντας στη Σπάρτη για να παντρευτεί την αντάξια σε ομορφιά Ερμιόνη, κόρη της Ωραίας Ελένης και του Μενελάου. Τον ίδιο δρόμο πρέπει να χρησιμοποίησε και ο Αριστομένης για να εισβάλει στην πεδιάδα του Ευρώτα κατά τους Μεσσηνιακούς πολέμους. Από το δρόμο αυτό πήρε και το όνομα του το Δάσος της Βασιλικής (Οδού). Η φυσική οδός του φαραγγιού χρησιμοποιήθηκε και ως διάδρομος μετάδοσης μηνυμάτων. 
Η ανάγκη για έγκαιρη ειδοποίηση και προστασία των κατοίκων της ενδοχώρας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους από τις επιδρομές των πειρατών, ανάγκασε τους κατοίκους να κατασκευάσουν σε σπηλιές, στα απόκρημνα πρανή, λίθινες κατασκευές σε θέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική μετάδοση του σήματος από σκοπό σε σκοπό, φτάνοντας έτσι μέχρι τα βάθη της ενδοχώρας. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας και της γερμανικής κατοχής τα ίδια τα παρατηρητήρια χρησίμευσαν ως καταφύγια σε κυνηγημένους. Ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας είναι οι δύο Βυζαντινές Ι. Μονές του Λυκακίου και του Σωτήρα, του 14ου μ.Χ. αιώνα κάτω από στις Κάλυβες και η λαξευτή από πέτρα Αγία Σοφία στο χείλος του φαραγγιού πλησίον του Πετροβουνίου. 

Πολλά από τα νερά των βροχοπτώσεων και των χιονιών που λιώνουν ακολουθούν τη διαδρομή των άγριων φαραγγιών του βουνού ή αναβλύζουν δροσερό νερό στις πηγές που είναι διάσπαρτες στο βουνό. Στα φαράγγια αναπτύσσονται αξιόλογα οικοσυστήματα, με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ την ομορφιά του τοπίου απολαμβάνουν οι πεζοπόροι που αποφασίζουν τη διάσχισή τους. Τα σημαντικότερα είναι: της «Μεγάλης Λαγκάδας» που έχει μήκος 1,3χλμ. και χωρίζει το Βόρειο από το Κεντρικό Ταΰγετο. Αρχίζει από την θέση «Συλίμποβες» στην Αλαγονία περνάει δίπλα από το γνωστό «Καιάδα» κοντά στο χωριό Τρύπη και καταλήγει στον ποταμό Ευρώτα. Το φαράγγι της «Μπαρδούνιας» με τα πολλά νερά, τα σπήλαια και την πλούσια ιστορία του. Το φαράγγι του «Ριντόμου», το οποίο ο Παυσανίας ονομάζει «Χοίρειο Νάπη», δηλαδή κοιλάδα χοίρων. Ξεκινάει από το λούκι της Νεραϊδοβούνας (2031μ.) διασχίζει το Δήμο Αβίας κοντά στα χωριά Πηγάδια, Κέντρο (Γαϊτσές), Δολοί και καταλήγει στο Μεσσηνιακό κόλπο, ανατολικά της Καλαμάτας στο χωριό Κιτριές (θέση Σάντοβα). Το φαράγγι του «Βυρού» σχηματίζεται από τα ρέματα που κυλούν στις πλαγιές της κορφής του «Χαλασμένου Βουνού» και από το σπάνιο οροπέδιο με το πανέμορφο δάσος της Βασιλικής. Ήταν η φυσική οδός επικοινωνίας των βασιλέων της Σπάρτης με το επίνειό τους τη Καρδαμύλη, όπου καταλήγει το φαράγγι. Σε πολλά σημεία διατηρούνται τμήματα της Βασιλικής οδού από πελεκητές πέτρες πλάτους δύο μέτρων περίπου. 
Ενδιαφέρουσες είναι οι διαδρομές με αυτοκίνητο από Σπάρτη – Καλαμάτα, από Μεγαλόπολη - Γιωργίτσι – Σπάρτη και η επίσκεψη στα όμορφα ορεινά χωριά της Λακωνίας (Άρνα, Αναβρυτή, Μυστράς) και της Μεσσηνίας (Τσέρια, Εξωχώρι, Σαϊδόνα). Επίσης οι διαδρομές σε δασικούς χωματόδρομους όπως από Ξηροκάμπι – Κουμουστά - Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. και Παλαιοπαναγιά - Καταφύγιο, από Μυστρά - Αναβρυτή - Πηγές Μαγγανιάρη, η διάσχιση από Στούπα – Πυργάκι - Σαϊδώνα - δάσος Βασιλικής – Γιάτρισσα - Γύθειο, καθώς και από Γιωργίτσι - Νιοχώρι. Όσο για πεζοπορία και ορειβασία, τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική πλευρά του βουνού, στη Λακωνία, χάρη στην προσπάθεια μερικών ανθρώπων, κυρίως του Ορειβατικού Συλλόγου της Σπάρτης, 58 ολόκληρα χιλιόμετρα μονοπατιών και ανάμεσά τους 4 καλντερίμια στηρίχτηκαν, ανοίχτηκαν, ξεχορταριάστηκαν και φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας αποκαταστάθηκε με τον απλό παραδοσιακό τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι διαδρομές σηματοδοτήθηκαν σωστά και χαρτογραφήθηκαν.
Ο Ταΰγετος είναι ένα πλούσιο σε βιοποικιλία βουνό. Η μεγάλη εναλλαγή βιοτόπων έχει ως αποτέλεσμα να ευδοκιμούν 600 είδη φυτών (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή), πάνω από 120 Ελληνικά ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 32 αποκλειστικά στο Ταΰγετο, ενώ έχει και πλούσια βλάστηση σε βότανα και αρωματικά φυτά (ρίγανη, μέντα, θυμάρι, τσάι, λεβάντα κ.α.). Έχουν παρατηρηθεί 85 είδη πουλιών, 19 θηλαστικών ζώων, 33 ερπετών και αμφιβίων, ενώ θεωρείται μία από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές της Πελοποννήσου για τις πεταλούδες και τα έντομα. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 110 είδη πεταλούδων με πιο σημαντικό το ενδημικό είδος Polyommatus menelaos που υπάρχει μόνο στο Ταΰγετο.Κατά το παρελθόν υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί όπως αρκούδες, ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα λύκοι ακόμα και ο λύγκας. Ο περιηγητής του 2ου μ.Χ. Παυσανίας, στα Λακωνικά γράφει: «Υπεράνω των Βρυσεών υψώνεται η κορυφή του Ταϋγέτου η καλουμένη Ταλετόν. Αυτήν καλούν ιερή του Ήλιου, όπου θυσιάζουν στον Ήλιο. Όχι μακριά του Ταλετού είναι ο καλούμενος Ευόρας όπου τρέφονται και άλλα θηρία και προ πάντων άγριες κατσίκες. Και γενικά όλος ο Ταΰγετος έχει κυνήγι των κατσικιών τούτων και αγριογούρουνων και προ πάντων ελαφιών και άρκτων. 
Το μεταξύ του Ταλετού και Ευόρα ονομάζουν Θήρας». Σήμερα στη πανίδα του βουνού έχουν παρατηρηθεί 19 θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά είδη της ημιορεινής και ορεινής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η αλεπού (Vulpes vulpes), ο ασβός (Meles meles), το κουνάβι (Martes foina), ο λαγός (Lepus capensis), ο σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor) κ.ά. Έχουν επίσης αναφερθεί ο αγριόγατος (Felis sylvestris) και το τσακάλι (Canis aureus), αν και η κατάσταση για τους πληθυσμούς αυτών των ειδών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Η Νότια Μάνη και συγκεκριμένα το όρος Σαγγιάς και το ακρωτήριο Ταίναρο, αποτελεί σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά, το Σπιζαετό, το Πετρίτη, το Μπούφο και το Βασιλαετό που εμφανίζεται το χειμώνα. Η περιοχή αυτή αποτελεί περιοχή ανάπαυσης για τα αποδημητικά πουλιά, των οποίων το συστηματικό κυνήγι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Ο Ταΰγετος έχει μια πλούσια παρουσία σε ποιήματα. Ξακουστή είναι η αγάπη του μεγάλου ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, που έχει αναφέρει τον Ταΰγετο σε πολλά του ποιήματα. Άλλα ποιήματα είναι: Ο Ταΰγετος (Βασίλης Μόσκοβης), Θούριος στο Ταΰγετο της Μάνης, των Μαυρομιχαλαίων τα λείψανα, Ανέβασμα στη κορφή (Γ. Δ. Βασιλάκος), Ταλετός (Γιάννης Γουδέλης), κ.α.
(πηγή: mani.org.gr)
Είναι δύσκολο σε ένα αφιέρωμα να μπορέσεις να συμπεριλάβεις όλη την ιστορία, την φύση, την τέχνη, την παράδοση, τα τοπία, τις περιοχές, τα χωριά, τους ήρωες και τις ηρωίδες, τα αξιοθέατα κλπ του Ταϋγέτου, σίγουρα κάτι θα ξεχάσεις, σίγουρα κάτι θα αδικήσεις. Ένα βουνό που ναι το καμάρι όλων των Λακώνων είναι δύσκολο να καταφέρεις να το αποτυπώσεις σε λίγες παραγράφους. Μπορείς όμως να το περπατήσεις, να το δεις, να το ταξιδέψεις, να το ζήσεις, να επισκεφθείς τα γραφικά και ιστορικά χωριά του, να μιλήσεις και να γνωρίσεις τους ανθρώπους του, να δεις την ιστορία του μέσα από τα μνημεία του.
Σίγουρα εάν αποφασίσεις να κάνεις ένα ταξίδι στον Ταΰγετο, είναι μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη και μοναδική στην καρδιά σου, αφού αυτό το ζωντανό βουνό έχει πολλά να σου δώσει, εάν του φερθείς με σεβασμό και αγάπη, όπως αρμόζει σε κάθε πράγμα της φύσης, μιας και εμείς οι άνθρωποι είμαστε περαστικοί επισκέπτες από αυτή την γη, όχι κτήτορες, όχι κυρίαρχοι! 
Νίκος Π. Αϊβαλής
Ρεπόρτερ
Εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"


(*) Ο Νικηφόρος Βρεττάκος ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Θεωρείται ένας από του μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές.
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1912 στο Δήμο  Κροκεών πέθανε στις 4 Αυγούστου 1991.
 Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βιβλία του, Το αγρίμι, Η εκλογή μου: ποιήματα 1933-1991, Οδύνη,

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Θερινό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  11 Αυγούστου 2016



Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει, για ακόμη μια χρονιά, θερινό εργαστήρι για τους μικρούς φίλους, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και περιλαμβάνει πολλές πρωτότυπες δράσεις. Μεταξύ άλλων, τα παιδιά θα ανακαλύψουν το Μουσείο και τα εκθέματά του και θα πειραματιστούν φτιάχνοντας κατασκευές με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
Το εργαστήρι ξεκινά τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και έχει διάρκεια τέσσερις ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή εκτός από Τρίτη) από τις 10:30 έως τις 13:30.

Τα παιδιά θα προσέρχονται στο Μουσείο και θα αποχωρούν συνοδευόμενα από γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη συμμετοχής του παιδιού στο θερινό εργαστήρι.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 27310 89315.



Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος & Αμαλίας 129  231 00 Σπάρτη

Τ: 27310 89315 www.piop.gr

Μύθοι και αλήθειες για τα έργα εικονικής πραγματικότητας στη Μεσσηνία

Απάντηση στον πρώην βουλευτή της ΝΔ  κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο 

Από το Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υποδομών, 
του Υπουργείου  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.



Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Λαμπρόπουλο για το σθένος που επέδειξε να προβεί σε δημόσια αυτοκριτική και να θέσει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Να παραδεχτεί δηλαδή ευθέως, την πραγματικότητα, ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, παραπλάνησε το λαό της Μεσσηνίας. Υποσχέθηκε έργα στην περιοχή, τα οποία δε θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ καθώς ήταν ενταγμένα σε λίστες εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της εκλογικής αναμέτρησης του Γενάρη του 2015.
Η ανερμάτιστη παράθεση έργων από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο για την περιοχή της Μεσσηνίας, τα οποία δήθεν καθυστερούν, δήθεν δεν ολοκληρώνονται, δήθεν δεν προχώρησαν, αναφέρεται σε άλλη εποχή. Την εποχή, κατά την οποία την πολιτική και διαχειριστική ευθύνη των έργων αυτών είχαν οι κυβερνήσεις στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε.  Τότε, που  οι εξαγγελίες έργων είχαν την υπογραφή Σουφλιά, και στη συνέχεια τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.
Τα έργα αυτής της περιόδου στη χώρα μας, ξεκίνησαν με την εξής  προίκα: Πλασματικά χρονοδιαγράμματα, αστόχαστο προγραμματισμό, ασαφείς και χαώδεις προϋποθέσεις κατασκευής. Και φυσικά, εύκολα μετατράπηκαν, σε έργα τελματωμένα, ανολοκλήρωτα, που  χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο και τους πολίτες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πέραν των αρχικών προβλέψεων του προϋπολογισμού τους.
Η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βρέθηκαν αντιμέτωπες με λεόντειες συμβάσεις που είχε υπογράψει σύσσωμο το παλαιό πολιτικό σύστημα με τους ισχυρούς των έργων, παραχωρησιούχους και κατασκευαστές, οι οποίοι είχαν αναλάβει την κατασκευή  των αυτοκινητοδρόμων.
Με σκληρές διαπραγματεύσεις, μία άγνωστη πολιτική πρακτική  για τις  προηγούμενες κυβερνήσεις, η ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ κατάφερε να αναδιαρθρώσει στην πράξη, προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και των ελλήνων πολιτών, τις λεόντειες συμβάσεις που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σήμερα, σε όλα τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, μπήκε φρένο στις αλλεπάλληλες εργολαβικές διεκδικήσεις και για πρώτη φορά εξασφαλίστηκαν χρονοδιαγράμματα με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των έργων και με ποινικές ρήτρες σε περίπτωση υπέρβασης των προθεσμιών.
Στη δημοσιότητα έχουν ήδη δοθεί τα επίσημα έγγραφα όλων των συμβάσεων, υπογεγραμμένα και σφραγισμένα. Την περίοδο των προηγούμενων κυβερνήσεων, εποχής κ. Λαμπρόπουλου, προέκυψαν υπέρογκες αποζημιώσεις για όλους τους αυτοκινητόδρομους. Οι αποζημιώσεις αυτές, εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη, εξαιτίας συνεχών γεγονότων  καθυστέρησης στα έργα, που προκάλεσαν η ανικανότητα και η ανευθυνότητα  διαχείρισης των έργων αυτών, από τις τότε πολιτικές ηγεσίες.
Η σημερινή κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση που έκανε, κατάφερε να μειώσει δραστικά τις αποζημιώσεις προς τους κατασκευαστές και τους παραχωρησιούχους και να  εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του δημοσίου και των ελλήνων πολιτών.


Ας δούμε λοιπόν με αριθμούς και  στοιχεία τι κέρδισε ο ελληνικός  λαός:
Για τον Μορέα:    225.000.000 εκ. ευρώ
Για την Ολυμπία :171.834.053 εκ. ευρώ
Για την Ιονια :       230.240.276 εκ.  ευρώ
Για τον  Ε65 :       137.403.444 εκ.  ευρώ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ764.477.773 εκ ευρώ

Ολυμπία Οδός χωρίς… προορισμό την Ολυμπία!            

Τα έργα Πάτρα – Πύργος και Καλό Νερό- Τσακώνα  προέκυψαν από τη μείωση του φυσικού αντικειμένου της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Τα δύο αυτά έργα τελικώς έμεινα ορφανά. Απεντάχθηκαν από την παραχώρηση και  αποκλείστηκαν από την κοινοτική χρηματοδότηση. Οι τότε κυβερνώντες, οδηγήθηκαν σ΄  αυτή τη μοιραία επιλογή για το έργο το 2013, αφού είχαν καταφέρει τον απόλυτο εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού της Ολυμπίας οδού.
Σημειώνουμε, ότι για τη μείωση αυτή του φυσικού αντικειμένου,  καταλογίστηκαν αποζημιώσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και υπέρ των παραχωρησιούχων!
Δυστυχώς, δε θυμόμαστε εκείνη την περίοδο ο κ. Λαμπρόπουλος να ανησυχούσε όσο τώρα, που τα έργα οδηγούνται στην τελική ευθεία για την παράδοσή τους.
.Θυμίζουμε, ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου Πάτρα- Πύργος, που έφεραν τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν οι ελλιπείς μελέτες, οι βάσιμες ενστάσεις για τον διαγωνισμό και η μη διασφαλισμένη χρηματοδότηση.  Σημειώνουμε επίσης, ότι το 80% των έργων του Υπουργείου Υποδομών έχει ανατεθεί από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ στις ίδιες 6 εταιρείες  που συμμετέχουν στις παραχωρήσεις.
 Στην  ατεκμηρίωτη αντιπολιτευτική ρητορεία, εμείς απαντάμε με την αλήθεια των πράξεων μας και των έργων μας. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ,  έχει κάνει  για τη Νοτιοδυτική .Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία, όσα δεν έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια:
Ηδη έχουν δημοπρατηθεί και έχουν αναδειχθεί μειοδότες για τα τρία πρώτα τμήματα (Πύργος–Δουνέικα, Δουνέικα–Αμαλιάδα και Αμαλιάδα-Κυλλήνη), ενώ το Σεπτέμβριο δημοπρατείται το τέταρτο τμήμα Κυλλήνη – Βάρδα, για να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τα υπόλοιπα τμήματα μέχρι την Πάτρα.
Παρά το γεγονός ότι το τμήμα Πύργος –Καλό Νερό έχει
εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων (Λίμνη Καϊάφα, περιοχές NATURA κλπ), η ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ αυτή τη περίοδο, εξασφάλισε 20 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς  πόρους (ΝΕΑ ΕΣΠΑ πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας), τα οποία θα διατεθούν άμεσα για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

Λίστες ΕΣΠΑ για προεκλογική  κατανάλωση.

Στις ενέργειες της συγκυβέρνησης Σαμαρά για το έργο Καλό Νερό –Τσακώνα και Καλαμάτα –Ριζόμυλος – Πύλος, συμπυκνώνονται όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής αγυρτείας που υπόσχεται τα πάντα στο βωμό της προεκλογικής δημαγωγίας. Αυτή ήταν τότε, η πολιτική συμπεριφορά του κυβερνώντος κόμματος προς τους ψηφοφόρους της Μεσσηνίας.
Ουδέποτε τα έργα αυτά, προωθήθηκαν πραγματικά για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Επρόκειτο για εικονικές εντάξεις, με μηδενικές πιστώσεις, οι οποίες, μαζί με άλλες, δημιούργησαν ένα εξωπραγματικό overbooking, (υπερδεσμεύσεις), που άγγιξε το 300% στα υποτιθέμενα προς ένταξη έργα. Ηταν λίστες προεκλογικού… ΕΣΠΑ , εικονικής πραγματικότητας.
Η επιχειρηματολογία για την ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών  και η εκ των υστέρων διαπιστώσεις ότι τα έργα θα είχαν ήδη ξεκινήσει, δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής.  
Στο τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό υπολείπονταν μελέτες συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ, ποσό με εκτιμώμενο χρόνο μελετητικής ωρίμανσης περί τα 3 χρόνια. Στο δε έργο Καλαμάτα – Ριζόμύλος-  Πύλος, επίσης δεν υπήρχε πλήρης μελετητική ωριμότητα και ούτε ένα σεντς διασφαλισμένης πίστωσης από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κανένα από τα δύο έργα.
Στην αναθεωρημένη σύμβαση του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας», την οποία πέτυχε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης και η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή, οι μελέτες αυτές θα εκπονηθούν ΔΩΡΕΑΝ για το Ελληνικό Δημόσιο και σε πολύ συντομότερο χρόνο (εντός του 2017). Στη συνέχεια θα εξεταστούν οι  τρόποι χρηματοδότησης της κατασκευής.
Με τη συμφωνία ο παραχωρησιούχος, ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονήσει και να παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ, όλες τις προαναφερθείσες μελέτες: Τις υπολειπόμενες μελέτες για τμήμα Τσακώνα –Καλό Νερό προϋπολογισμού 6 εκ. Ευρώ συν ΦΠΑ, Τη μελέτη αναβάθμισης με παρακάμψεις της εθνικής οδού Καλαμάτας- Ρυζόμυλου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ και τις μελέτες του οδικού άξονα Ρυζόμυλου - Πύλου, παράκαμψη Πύλου-Μεθώνης, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ. Συνολικά με το ΦΠΑ 12.300.000.
               
                  
     Η αναθεωρημένη σύμβαση του Μορέα από τη σημερινή  κυβέρνηση
Τα οφέλη για τους πολίτες

Οι αντιπολιτευτικές κορώνες του κ. Λαμπρόπουλου ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση κύρωσε στη Βουλή την ίδια συμφωνία όσον αφορά τη σύμβαση παραχώρησης Μορέας, μάλλον δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής. Θυμίζουμε λοιπόν σε όλους θέλουν να ξεχνάνε τις συμβάσεις υποτέλειας που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που ξεζούμισαν τον ελληνικό λαό τα εξής:
Οι δεσμεύσεις και τα μέτρα υπέρ του δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου, που περιλαμβάνει η αναθεωρημένη σύμβαση του αυτοκινητόδρομου «Μορέας» και τα οποία πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα τόσο στις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης της περιόδου 2007 επί ΝΔ, όσο και στις αναθεωρημένες συμβάσεις  των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων του 2013 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Καταλυτική είναι βέβαια και η σύγκριση της τελικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία σε σχέση  με την πρόταση που παρελήφθη για την αναθεώρηση της σύμβασης του «Μορέα» από τη συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε συγκριτικά με τη συμφωνία που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κερδίζει άμεσα το κράτος από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή εκατοντάδες εκ. ευρώ. Παράλληλα ο παραχωρησιούχος παραιτείται από αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2007. Το τελικό όφελος για τον έλληνα πολίτη, από τη νέα συμφωνία, ανέρχεται στα 225.000.000 εκ. ευρώ.

 Ερωτήματα για το Μορέα που  ζητούν απαντήσεις.

Η περιμετρική οδός Καλαμάτας που αποτελεί  και το τελευταίο τμήμα  για την ολοκλήρωση του έργου Παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Μορέας, ολοκληρώνεται και παραδίδεται στην κυκλοφορία τον προσεχή Οκτώβριο. 
Ηδη, τον Ιούλιο παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης και η συνδετήρια αρτηρία με την είσοδο της πόλης, ενώ τον Απρίλιο του 2016, δύο μήνες νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία περάτωσης, παραδόθηκε από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη.
Η επιτυχία της αναθεώρησης της σύμβασης του Μορέα από τη σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύεται στην πράξη: Με την ακριβή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του έργου σε  κάθε του φάση που θα συνεχιστεί, μέχρι και την πλήρη  ολοκλήρωσή του.
  Η  ολοκλήρωση του έργου από το ΥΠΟΜΕΔΙ, τον ερχόμενο Οκτώβρη, δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για την πολιτική και τη διαχειριστική ευθύνη, των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ας μας απαντήσουν λοιπόν, είτε ο κ. Λαμπρόπουλος που ακόμη και σήμερα επικροτεί την πολιτική Σουφλιά για τα μεγάλα έργα, είτε κάποιος άλλος από την πλευρά της ΝΔ:
-Εφόσον η σύμβαση του Μορέα που υπέγραψε το 2007 ο κ. Σουφλιάς, ήταν επιτυχής, γιατί διακόπηκε η χρηματοδότηση και το έργο έμεινε εγκαταλειμμένο πάνω από τρία χρόνια;
-Γιατί  η σύμβαση παραχώρησης του Μορέα, τμήμα του οποίου είναι και η περιμετρική της Καλαμάτας, ήταν η μόνη σύμβαση  η οποία δεν αναθεωρήθηκε το 2013 μαζί με των υπολοίπων αυτοκινητοδρόμων;  Και ποια ήταν τα οικονομικά συμφέροντα που επέβαλαν μία τέτοια επιλογή;
-Μήπως μπορεί να μας  πει ο κ. Λαμπρόπουλος,ποιο ήταν το κατασκευαστικό κόστος της Περιμετρικής Καλαμάτας και πόσο στοίχισαν οι απαλλοτριώσεις, σ’ αυτό το τμήμα του οδικού άξονα;
Εάν δοθούν απαντήσεις σ΄ αυτά τα ερωτήματα, είναι σίγουρο, ότι οι πολίτες θα διαπιστώσουν με άνεση πόσο «επωφελείς» ήταν τελικά, για το δημόσιο συμφέρον και τις τσέπες των ελλήνων φορολογουμένων οι πολιτικές που ασκήθηκαν για τα μεγάλα έργα από την εποχή Σουφλιά μέχρι και πρόσφατα την εποχή πρωθυπουργίας Σαμαρά.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ο υδάτινος παράδεισος της Αρκαδίας, μια παραλία κρυμμένη πίσω από καταπράσινα βουνά!

Ο υδάτινος παράδεισος της Αρκαδίας που θα σας ξετρελάνει! Μια παραλία κρυμμένη πίσω από καταπράσινα βουνά! (pic&amp;video)
Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας και όχι μόνο. Και όμως κανείς αρχικά δεν μπορεί να το πιστέψει αν δεν το δει με τα μάτια του…..
Και αυτό γιατί η παραλία για την οποία μιλάμε βρίσκεται σε μία άκρη της ανατολικής Πελοποννήσου, 12 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χωριό, το Πηγάδι, που διαθέτει δύο γραφικά ουζερί  και 35χλμ περίπου από το Λεωνίδιο, την αρχοντική κωμόπολη της Αρκαδίας.
Το βουνό την αγκαλιάζει, ενώ η διαδρομή δεν σε προϊδεάζει για αυτό που θα δεις, αφού περνάς μέσα από δάση και βουνά.
Και ξαφνικά αντικρίζεις έναν έρημο κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά. Τρίβεις τα μάτια σου αφού θεωρείς πως είναι οφθαλμαπάτη και έχεις ονειρευτεί πως είσαι σε άλλα μαγικά μέρη…. σε εξωτικά νησιά και εξωτικές παραλίες…
Και όμως βρίσκεσαι στην Πελοπόννησο, στη Νότια Κυνουρία, στην παραλία Φωκιανός.
Η παραλία παρά την ομορφιά της, ίσως λόγω του απομακρυσμένου της, δεν έχει γίνει τόσο γνωστή και ο κόσμος είναι ελάχιστος.
Μπορείτε λοιπόν να θεωρήσετε πως είστε από τους λίγους- τυχερούς που ανακαλύπτουν μία παραδεισένια παραλία με διάφανα νερά, άσπρα βότσαλα και με φρέσκο ψαράκι από την ταβέρνα που βρίσκεται εκεί.
Το σκηνικό είναι μοναδικό και σίγουρα θα σας αποζημιώσει για την όποια ταλαιπωρία υποστείτε λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης.
Για όσους αναζητούν μία ξεχωριστή εμπειρία, δεν έχουν παρά να την γευτούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην παραλία Φωκιανός…

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η Καλαμάτα κέρδισε τους συνέδρους της Αρχαιομετρίας

  41ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα  

Εντυπωσιασμένοι από την πόλη και την οργάνωση αποχώρησαν οι συμμετέχοντες 
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νίκος Ζαχαριάς, τα κατάφερε: διοργάνωσε ένα άψογο 41ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα, από τις 15 έως τις 21 Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι στο Συμπόσιο συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα από 52 χώρες του κόσμου, ενώ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση στο χώρο της Αρχαιομετρίας.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στο Μέγαρο Χορού και συνάντησε συμμετέχοντες από αρκετές χώρες, οι οποίοι μας μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από την Καλαμάτα, για το αν θα πρότειναν την πόλη μας για διακοπές, αλλά και για το Συμπόσιο:

Κλαούντια, αρχαιολόγος από τη Βερόνα Ιταλίας
Είναι η πρώτη μου φορά στην Καλαμάτα... Ήρθα από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκομαι τους τελευταίους μήνες για σπουδές. Το Συμπόσιο είναι εξαιρετικό και παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον... Επίσης είναι άρτια η διοργάνωσή του, καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε...
Η Καλαμάτα είναι μια πολύ όμορφη πόλη, όσο πρόλαβα να τη δω, και θα μου άρεσε να έρθω ξανά για διακοπές...

Πατρίσια, αρχαιολόγος από τις ΦιλιππίνεςΤο Συμπόσιο είναι αρκετά μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την Αρχαιολογία. Η πόλη της Καλαμάτας είναι πολύ όμορφη και σίγουρα θα την πρότεινα σε κάποιον για να την επισκεφτεί...

Τζέημς, αρχαιολόγος από το Ντέβον της ΑγγλίαςΒρίσκομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πραγματικά η Καλαμάτα με έχει εντυπωσιάσει... Ο συνδυασμός του βουνού με την υπέροχη παραλία δίνει ξεχωριστή ομορφιά στην περιοχή σας... Επίσης, το φαγητό είναι εξαιρετικό και πολύ φθηνό, και σίγουρα θα έρθω ξανά για διακοπές κάποια στιγμή στο μέλλον... Άλλωστε, με βολεύει πολύ με τις απευθείας πτήσεις της British Airways από το Λονδίνο...
To Συμπόσιο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και έμαθα αρκετά πράγματα, που θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω στη δουλειά μου στο μέλλον.

Τζάνελ, αρχαιολόγος από Μίσιγκαν των ΗΠΑ Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Πέρυσι δούλεψα ως βοηθός στην «Αγορά» στην Αθήνα. Η Καλαμάτα είναι μια πανέμορφη πόλη, που έχει πάρα πολλά να κάνεις, ενώ υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώρα κοντά, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, την οποία επισκεφθήκαμε την Τετάρτη. Εντυπωσιάστηκα με την Αρχαία Μεσσήνη, δεν ήξερα για το μέγεθός της... Επίσης έχει εκπληκτική θέα προς την κοιλάδα του Μεσσηνιακού κάμπου... και καταλαβαίνει κανείς, γιατί επέλεξαν αυτό το σημείο για να φτιάξουν την αρχαία πόλη...

Ίννα, χημικός από το Βερολίνο της Γερμανίας Είμαι εντυπωσιασμένη από το μέγεθος της διοργάνωσης, αλλά και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το Συμπόσιο Αρχαιομετρίας. Επίσης, η Καλαμάτα είναι πανέμορφη πόλη με υπέροχη παραλία... Δυστυχώς, δεν είχα πολύ χρόνο μέχρι σήμερα να δω το κέντρο της πόλης...

Γιουάν, σπουδάζει Αρχαιομετρία στις ΗΠΑ, από την Κίνα
Η Καλαμάτα είναι εκπληκτική, οι άνθρωποι πολύ φιλικοί, το φαγητό υπέροχο και σίγουρα θα την επισκεφθώ ξανά στο μέλλον.
Το Συμπόσιο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τον τομέα μου και γενικότερα η περιοχή της Μεσογείου είναι πολύ ενδιαφέρουσα για το αντικείμενο των σπουδών μου...


Αλλάχ Ντίτα, αρχαιολόγος από το Πακιστάν
Είναι η πρώτη μου φορά στην Καλαμάτα και είμαι εντυπωσιασμένος. Ήρθα από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκομαι τους τελευταίους 3 μήνες, αλλά η Καλαμάτα μπορώ να πω ότι είναι πιο όμορφη πόλη. Οι άνθρωποι πολύ φιλικοί και προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Επίσης, είναι σημαντικό ότι το Συμπόσιο επισκέφθηκε ο δήμαρχος της περιοχής σας, κάτι που δείχνει ότι η πόλη έχει ενδιαφέρον για ό,τι καλό γίνεται.
Το Συμπόσιο μου έδειξε μια πολύ όμορφη πλευρά της Ελλάδας, που δε γνώριζα... Δεν ήξερα ότι γίνονται τόσο σημαντικές έρευνες στη χώρα σας και σίγουρα έμαθα αρκετά αυτές τις ημέρες εδώ πάνω στη δουλειά μου...

Φέρντιναντ, αρχαιολόγος από την Καρλσρούη της Γερμανίας 
Δεν είναι η πρώτη μου φορά στην Καλαμάτα, καθώς συνεργάζομαι με τον καθηγητή, τον κ. Ζαχαριά, κι έχω επισκεφθεί την πόλη κι άλλες φορές. Η Καλαμάτα είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την Αρχαιολογία, καθώς πολύ κοντά σε αυτή βρίσκονται σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Μεσσήνη.
Το Συμπόσιο είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ καλά οργανωμένο. Θα ξαναέρθω σίγουρα στο μέλλον εδώ, καθώς έχω εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Ζαχαριά.

Σίντικα, αρχαιολόγος από την Ινδία
Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη χώρα σας. Η πόλη είναι όμορφη και έχει πολύ καλό κλίμα. Το Συμπόσιο είναι πιο μεγάλο απ’ ό,τι περίμενα και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον... 

Των Κώστα Γαζούλη - Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η απίστευτη ρύπανση του ιερού ποταμού Ευρώτα στην Σπάρτη, από αδιάφορους Σπαρτιάτες!




Φίλοι μου, 
Μπείτε στον ιστότοπο των Φρυκτωριών (www.fryktories.net) για να δείτε και να διαβάσετε περισσότερα.
Γραφτείτε στο Newsletter για να παίρνετε άμεσα και απ' ευθείας ενημερώσεις.

Γ. Λεκάκης, 6944336980www.lekakis.com
Με αγάπη
Γ. Λεκάκης